Het is voor vrouwen erg belangrijk om met de voeding voldoende kalk binnen te krijgen. Hiermee kan namelijk botontkalking of osteoporose worden voorkomen.
Wat is Osteoporose?
Wat is Osteoporose eigenlijk? Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd, het is een aandoening aan het bot, die zowel bij mannen als vrouwen plaatsvind. Bij osteoporose verliezen de botten hun botmassa, hierbij verminderd de hoeveelheid kalk en mineralen in de botten, waardoor ook de botstructuur aangetast wordt. Botontkalking heeft als gevolg dat de botten poreus worden, waardoor er veel eerder botbreuken kunnen ontstaan. De botten kunnen zelfs zo poreus worden, dat bij mensen met osteoporose spontane botbreuken kunnen voorkomen. Iedereen heeft in zijn voeding calcium nodig om ervoor te zorgen dat de botten sterk blijven. Ondanks dat veel mensen Osteoporose met ouderdom in verband brengen, kunnen ook jongeren met botontkalking te maken krijgen.
Vrouwen en Osteoporose
Wanneer vrouwen in de overgang komen, hebben zij een verhoogde kans op osteoporose. Vrouwen die vervroegd in de overgang komen, hebben een vergrootte kans op botafbreuk als zij niet goed op hun voeding en voldoende inname van kalk letten.
Kalk tekort
Er zijn bepaalde voedingstoffen die ervoor zorgen dat er meer kalk uitgescheiden wordt, waardoor het risico van kalk of calcium tekort verhoogd kan worden. Zo kan suiker, koffie, cola, alcohol en eiwitten van vlees ervoor zorgen dat er meer kalk uitgescheiden wordt. Deze voedingstoffen moeten dus worden vermeden om botontkalking te voorkomen.
Voorkomen van botontkalking
Er zijn verschillende manieren om een ernstige botontkalking te voorkomen, probeer daarvoor dagelijks de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen:
- Drink dagelijks 2 glazen karnemelk
- Gebruik olijfolie bij het koken
- Eet dagelijks een schaaltje yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur
- Eet dagelijks iin of meerdere boterhammen met kaas.
Wanneer iemand geen melkproducten kan verdragen zijn er ook andere bronnen die botontkalking kunnen tegengaan zoals: zonnebloempitten, amandelen, paranoten, sojabonen, boerenkool, tuinkers, spinazie, Chinese kool en koolraap.