Het tweede trimester van je zwangerschap

Eindelijk is het eerste trimester voorbij, de onzekerheid over je zwangerschap en de veelvoorkomende kwaaltjes nemen af. Je bent ondertussen alweer in het tweede trimester. Dit is maand 4 tot en met maand 6 van je zwangerschap, of van week 14 tot en met week 27 van je zwangerschap. Het kan af en toe wat verwarrend zijn met de maanden en de weken omdat dit niet helemaal gelijk loopt. Je kindje is in de eerste 3 maanden al uitgegroeid tot een minimensje, nog niet af natuurlijk want hij of zij moet nog behoorlijk groeien.

 

Je baby in het tweede trimester

Tijdens het tweede trimester maakt je baby een heuse groeispurt door, hij of zij groeit van 7,5 centimeter naar 36 centimeter. Het gewicht van je kindje gaat van 85 gram naar 875 gram. Niet alleen de groei van je kindje gaat hard, ook de ontwikkeling gaat snel. De baby traint zijn spieren, oefent met slikken, ademen en zuigen. Dit zijn allemaal vaardigheden die de baby nodig heeft om straks te leven buiten de baarmoeder.
De baby leert tijdens dit trimester te horen, hij of zij kan jouw stem dus herkennen en de oogjes leren om licht en donker te onderscheiden.
Je kindje gaat er steeds meer uitzien als een complete baby, het gezichtje wordt steeds menselijker en hij of zij kan al gezichtsuitdrukkingen hebben.

 

De moeder in het tweede trimester

Het tweede trimester is voor veel moeders in spe een fijne fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is erg klein geworden en het de welbekende kwaaltjes worden minder. Je hebt waarschijnlijk tegen je omgeving verteld dat jullie een kindje verwachten, je zult daarom ook veel belangstelling krijgen uit je omgeving. Was je aan het begin van dit trimester nog niet veel aangekomen? Aan het begin van het derde trimester zul je duidelijk zien dat je zwanger bent. De kilo’s vliegen er aan, maak je hier niet te druk over want wanneer je gewoon gezond eet en genoeg beweegt zullen de kilo’s na de bevalling er ook weer af gaan.

 

Tips

Tijdens dit trimester zijn er een hoop dingen die je alvast kunt en misschien ook wel moet regelen. Hieronder een aantal dingen die je kunt doen:
-Zorg voor een kraampakket, vaak krijg je deze van je zorgverzekering
-Laat een 3d pretecho maken, je kindje kun je in 3d beelden bewonderen
-Je kunt kiezen voor een 20 weken echo, hier kunnen ze vaak ook het geslacht bepalen van de baby. Let wel op; dit is niet de insteek van deze echo. Het is vooral een voortgangsecho om te kijken of alles in orde is met jullie baby
-Beslis waar je wilt bevallen en stel eventueel een geboorteplan op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.