Je slaapkamer gezond inrichten

      Geen reacties op Je slaapkamer gezond inrichten

Om gezond door het leven te gaan is een goede nachtrust van groot belang. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je overdag het maximale uit jezelf kunt halen. Dit geldt zowel op gebied van werk als privé. Helaas zijn er nog veel mensen die een slaapkamer hebben die niet bijdraagt aan een goede, gezonde nachtrust. Hoe kun je je slaapkamer dan wel goed inrichten? In dit artikel worden daar een aantal tips voor beschreven.

 

Slapen
Tijdens je slaap komt je lichaam en je geest tot rust. Je wordt ‘s avonds moe door het hormoon melatonine. Dit hormoon wordt geproduceerd in de pijnappelklier en zorgt er dus voor dat je moe wordt wanneer het donker begint te worden. Je lichaam heeft slaap nodig, wanneer je een langere periode niet slaapt kun je hier uiteindelijk aan doodgaan. Slaaptekort over een kleinere periode kun je inhalen door heel veel te slapen.

 

De slaapkamer
We slapen gemiddeld meer dan een derde van ons leven. Je kan dus stellen dat je de meeste tijd dat je thuis bent in de slaapkamer doorbrengt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapkamer in orde is. Een slaapkamer speelt een grote rol bij de kwaliteit van het slapen.
De inrichting van je slaapkamer is daarom een belangrijk onderdeel van het inrichten van je woning. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een slaapkamer hebt die je een betere nachtrust bezorgd?

 

Bed
Een goed, duurzaam en gezond bed is essentieel voor een goede nachtrust, hier moet je dus in investeren. Informeer naar de mogelijkheden die bij jou passen voor een goed bed bij een slaapspecialist.
Naast een goed bed is het belangrijk om een ondersteunend en goed kussen te hebben en een goed dekbed.

 

Temperatuur
De ideale temperatuur voor een slaapkamer is ongeveer 17 graden. Wanneer het te koud of te warm wordt in de slaapkamer kun je een andere deken pakken. Het is daarnaast ook beter om naakt te slapen dan met een pyjama aan.

 

Licht
Om de kwaliteit van je slaap te bewaken is het van belang om lichtwerende gordijnen aan te schaffen. Teveel licht kan het slaapritme verstoren, zorg er daarom voor dat de slaapkamer goed donker is.

 

Elektronica
Een televisie of een computer hoort niet thuis in een slaapkamer. Dit is een fout die veel mensen maken bij het inrichten van de slaapkamer. Elektronica verstoort de nachtrust. Als je nog iets wilt doen voordat je gaat slapen is het beter om een gesprek te voeren of een boek te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *