Het kan een van de mooiste tijden van je leven zijn, maar ook een van de zwaarste tijden: de zwangerschap. De vrouw zal gedurende 9 maanden een steeds groter wordend kindje meedragen. Zij zal van alles meemaken. Haar lichaam verandert tijdens de zwangerschap maar waarschijnlijk ook haar gedrag. Ze is wat sneller geïrriteerd en heeft meer rust nodig. Maar wat is de rol van de man tijdens de zwangerschap?
Voor de man is het vooral belangrijk dat hij zo vaak mogelijk bij alle medische- en zwangerschapsgerelateerde afspraken is. Het kan namelijk zo zijn dat je deze afspraken maar één keer mee maakt.
Echo en pretecho onderzoeken
Te beginnen met een medisch echo onderzoek. Dit onderzoek vind meestal twee keer plaats. De eerste echo vindt meestal plaats in week tien van de zwangerschap. Tijdens deze echo kom je er achter of je kindje een jongen of meisje wordt. Een erg speciaal moment voor je vrouw en jezelf. Na dit moment kun je tevens bepalen of je het geslacht bekend maakt aan vrienden en familie of juist niet.
Naast medische echo’s kun je ook verschillende pretecho’s laten maken. Een pretecho kan 3D en 4D-HD beelden tonen.(Lees hier wat het verschil is tussen 3D en 4D. Deze kunnen tevens op een dvd of usb worden opgeslagen. Zo kun je er later nog eens van genieten. Het voordeel bij een pretecho is dat je meerdere mensen mee mag meenemen. Zo kunnen je ouders en/of schoonouders het ook meemaken. Bij http://pretechoenzo.nl kun je kiezen uit verschillende pretecho pakketten. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld 5 echo momenten voor de 13 weken of juist erna. Neem wel altijd een usb-stick mee zodat je deze niet perse hoeft te kopen.
Tijdens deze echo’s gaan de ouders vaak al babynamen verzinnen. Kom je er niet aan uit wat nu de perfecte naam is? Lees dan eens dit artikel.
Zwangerschapscontroles
Tijdens de zwangerschap zal de vrouw een aantal keer op zwangerschapscontrole moeten. In het ziekenhuis wordt van alles uitgelegd en kun je vragen stellen. Bij een van de eerste controles wordt je bijvoorbeeld uitgelegd hoe je kunt voelen hoe de baby in de baarmoeder ligt, en kun je zelf naar het hartje luisteren.
Zwangerschapscursus
De meeste vrouwen willen graag een zwangerschapscursus volgen. Bij deze cursus worden er technieken geleerd die de vrouw kan toepassen tijdens de zwangerschap en bevalling. Vaak is er maar één koppelavond waarbij de man mee mag naar de cursus, maar er zijn ook cursussen speciaal voor koppels. Let hier dus op wanneer je de cursus gaat boeken.
Babyspulletjes kopen
Naarmate de zwangerschap vordert moet er van alles gekocht worden. Voor de baby is natuurlijk van alles nodig. Over het algemeen beginnen de meeste mensen halverwege de zwangerschap van alles te kopen. Het meeste kun je beter aan de vrouw over laten. Denk hierbij aan de kleertjes en speeltjes. Wat betreft de kinderwagen, het bedje, de commode en het autostoeltje. Hierbij gaat het niet perse om bepaalde maten maar meer om de veiligheid en of het allemaal past in de auto. Een kinderwagen moet bijvoorbeeld makkelijk inklapbaar zijn zodat deze goed in de kofferbak past. Voordat je van alles gaat kopen is het verstandig om online wat research te doen. Op internet kun je producten vaak vinden die goedkoper zijn dan in een fysieke winkel. Ook kun je op internet reviews vinden en veiligheidsinformatie.
De babykamer inrichten
Nu je al wat spulletjes hebt gekocht moet natuurlijk de babykamer ingericht worden. De man is meestal degene die klust in huis dus dit zou jouw taak moeten zijn. Het kiezen van de kleuren van het behang, de verf, de vloer en alle meubels kun je het best in samenspraak met je vriendin doen. Het aanpassen van de kamer zal wel grotendeels jouw taak zijn.
Afspraken maken over de werk en zorg verdeling
Wanneer de baby er bijna is, is het belangrijk dat de werk en zorg verdeling besproken is. Hoogstwaarschijnlijk zal er het een en ander gaan veranderen. De vrouw heeft natuurlijk 4 maanden zwangerschapsverlof maar daarna zal ook zij weer moeten gaan werken. Hoe ga je dit aan pakken? Werken jullie beide full-time en gaat de baby naar een kinderdagverblijf? Of werkt één iemand part-time en gaat de baby de overige dagen naar familie of het kinderdagverblijf. Ook de huishoudelijke taken moeten opnieuw verdeeld worden. De baby neemt veel tijd in beslag dus zul je beide misschien wat meer huishoudelijke taken op je moeten nemen. Eventueel kun je er voor kiezen om een schoonmaakster één keer in de week te laten schoonmaken. Op deze manier heb je zelf wat meer tijd voor andere dingen. Je zult ook wat vaker bij moeten slapen omdat er een grote kans is dat je baby ‘s nachts wakker wordt.
Het belangrijkste bij al het bovenstaande is dat je je vrouw volledig steunt en over alles overlegt. Wanneer je iets niet hebt besproken kan het al gauw voor problemen zorgen. Praat dus vooral veel met elkaar, voordat je echt boos op elkaar wordt.