Melasma bij vrouwen

      Geen reacties op Melasma bij vrouwen

Bij sommige vrouwen komt Melasma voor. Melasma is een huidaandoening waardoor pigmentvormingen donkerder zijn dan normaal. Het komt doorgaans voor in het gezicht, maar kan ook op de (onder)armen voorkomen.

 

Melasma is niet besmettelijk en ontstaat door hormoonwerkingen. Progesteron en oestrogenen zijn hormonen die wetenschappelijk aangetoond pigmentaanmaak stimuleren. Doordat deze hormonen in verhoogde concentratie aanwezig zijn tijdens de zwangerschap, komt melasma regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Aangezien de hormoonaanmaak hiervan weer stagneert na de bevalling, zal de melasma minder worden of zelfs verdwijnen.

 

De huidaandoening is te herkennen aan zijn matig tot scherp begrensde en grillige vorm. De donkere vlekken worden versterkt door bloodstelling aan UV-licht.

 

Wie de effecten van melasma wil tegengaan, kunt u een zalf gebruiken die de huid lichter maakt. Dit maakt de huidaandoening minder zichtbaar. Er kan ook een oppervlakkige chemische peeling worden aangegaan. Dit voert de oude huidcellen af. Men hoopt hiermee wat van het overtollige pigment mee af te voeren.

 

Er zijn laserbehandelingen geprobeerd die doorgaans tegenvallende resultaten hebben geboekt. Zo lijkt op de eerste hand het pigment minder te worden, maar keert het meestal weer terug na enige tijd.

 

Om zelf pigment tegen te gaan, moet men letten op het aantal moment dat er UV-stralen op de huid vallen. Deze versterken namelijk de aanmaak van het pigment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.