Moet EHBO verplicht worden voor ouders?

      Geen reacties op Moet EHBO verplicht worden voor ouders?

Je zoontje of dochtertje stikt in een stukje fruit, wat doe je als ouder zijnde? Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de ouders in Nederland geen idee hebben wat ze moeten doen. Vaak tellen de eerste seconden en minuten als het gaat om het redden van een leven. Deze minuten zijn cruciaal en je zou als ouder zijnde dus moeten weten wat je zou moeten doen. In Duitsland en Noorwegen is EHBO verplicht, zou dat in Nederland ook verplicht gesteld moeten worden?

Je hoeft maar een paar seconden even niet op te letten en je kindje kan van de trap vallen of zijn handjes verbranden aan een kop thee. Het is gebleken dat de meeste ongelukken bij kinderen gebeuren in het bijzijn van de ouders. Toch is er gebleken dat het grootste gedeelte van de ouders niet weet hoe ze eerste hulp moeten verlenen bij kinderen. Meer dan drie kwart van de ouders hebben nog nooit een gevolgd.

 

Wat kunnen we hier aan doen?

Moet EHBO nu verplicht gesteld worden voor alle ouders? Dat zou de oplossing kunnen zijn. Maar is het niet de verantwoordelijkheid van de ouders zelf? Moeten zij hier niet zelf voor kunnen kiezen? EHBO voor kinderen zou zeker meer onder de aandacht gebracht moeten worden, dit zou automatisch moeten leiden tot meer ouders die kennis hebben van eerste hulpverlening. Het verplicht stellen hiervan zou een onhaalbaar plan zijn.
Jaarlijks komen er gemiddeld 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp, de meest voorkomende ongelukken bij kinderen zijn:
-Van de trap vallen
-Doorslikken van een voorwerp
-Brandwonden

 

Cursus vergoed?

Misschien is jouw reden om geen EHBO te volgen wel het kostenplaatje wat eraan hangt of gebrek aan tijd? Dit zijn eigenlijk beide geen geldige redenen. Door wel een EHBO cursus te volgen kun je misschien wel een leven redden! Dit is dus absoluut iets waar je tijd voor moet kunnen maken.
De kosten kunnen inderdaad wel oplopen, afhankelijk van waar je de training gaat volgen. Kijk je zorgverzekeringspolis eens goed na, want in veel gevallen kun je een (groot deel) van de
EHBO cursus vergoed krijgen van je verzekering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.