Op zoek naar een mooie damesfiets

      Reacties uitgeschakeld voor Op zoek naar een mooie damesfiets

Mijn vrouw en ik zijn kortgeleden op zoek gegaan naar een nieuwe fiets voor haar. Ze heeft een E-bike, oftewel in goed Nederlands een elektrische fiets, voor haar werk. Dat is ongeveer 10 kilometer aan de andere kant van de stad en met wat passen en meten heeft ze een heerlijke route buitenom kunnen vinden. Zo vermijdt ze alle drukte van de stad, kan goed doorfietsen en is stukken sneller dan met de auto.

 

city-bikes.nl ervaringen

 

Voor het dagelijkse woonverkeer, de korte afstanden voor boodschappen of even naar de stad is die elektrische fiets veel te goed en te kostbaar, dus wilden we voor haar een zogenaamde transportfiets, een damesfiets met bagagedrager achter, maar ook voor (voordrager). Als je daar een bak op monteert, heb je een ideale mogelijkheid je boodschappen of sporttas te vervoeren. Het is ook niet voor niks een van de ,in populariteit, snelst groeiende fietsen. Je ziet ze tegenwoordig overal en niet alleen voor vrouwen, maar ook menig man heeft de voordelen van een dergelijk praktische damesfiets ontdekt.

De damesfiets wordt normaal gesproken gekenmerkt door het ontbreken van een hoge dwarsstang in het frame, de meeste transportfietsen hebben hetzelfde. Je zou ze bijna een genderneutrale fiets kunnen noemen.
Afijn, op zoek dus naar een nieuwe damesfiets voor moeders!

Mogelijkheden

Tegenwoordig is het zo dat je op twee manieren aan artikelen kunt komen, wat dat ook is. Je kunt een tastbare, fysieke winkel binnenstappen en daar op je gemak uitzoeken wat je wilt hebben. Er is personeel dat je verder helpt en je alles kunnen vertellen over het product, in dit geval een damesfiets.
De andere wijze van winkelen is er eentje die ontstaan is door toedoen van het internet, de webwinkel of de webshop en in ons geval dus een fietswebshop. Je hoeft de deur niet meer uit, klikt op pagina’s en links om zo door het assortiment te bladeren en kiest van daaruit het model dat je hebben wilt. Beide methoden hebben voor- en nadelen.

• Voordelen
De voordelen van een fietswebwinkel zijn eenvoudig, want het gehele proces tot aankoop is eigenlijk heel simpel. Je neemt thuis plaats voor de computer, bezoekt de website van bijvoorbeeld City-Bikes, kiest voor de juiste categorie ( damesfiets, transportfiets) en kruist aan aan welke eisen jouw nieuwe damesfiets moet voldoen. Daar rollen dan de fietsen uit die aan die voorwaarden voldoen en eentje daarvan bestel je. Je betaalt en één of enkele dagen later heb je de fiets thuis. Verreweg het grootste voordeel is dat je meestal een stuk goedkoper uit bent dan in een fysieke winkel en dat is toch mooi meegenomen.
Ook een tastbare winkel heeft zijn voordelen. Je ziet het assortiment in het echt, wordt deskundig geholpen door het personeel en kunt al meteen je mogelijke nieuwe damesfiets uitproberen. Het grootste pluspunt van een fysieke winkel is dat je bij problemen je fiets aflevert en ze lossen het dan vrij snel op.

• Nadelen
Aan de hand van een simpel gebeuren is er aan te geven wat niet zo handig is bij een fysieke fietsenzaak. Ik nam mijn vrouw mee naar de zaak waar ik altijd mijn fietsen heb gekocht en het eerste wat ze zei: “jeetjemina, wat staat het hier vol, je kunt er nauwelijks doorkomen, laat staan een beetje zicht krijgen op welke fiets je aanstaat. Op die site van City-Bikes was alles tenminste ordelijk verdeeld, kan je precies vinden wat je wilt en een van onder tot boven, achter tot voor beeld krijgen van het rijwiel. Er staat bij wat de fiets aan eigenschappen heeft en hier moet ik alles vragen.

Dus hoewel ik zelf de voorkeur heb voor een fysieke fietsenboer, moest ik toegeven dat ze wel gelijk had. We verlieten dus de winkel en besloten op ons gemak thuis een nieuwe damesfiets voor mijn vrouw uit te zoeken bij City-Bikes.nl.

City-Bikes.nl, afdeling damesfietsen, nevensectie transportfietsen

Het eerste wat opvalt is het enorme aanbod. We hadden eigenlijk verwacht dat je op zijn hoogst uit een vijftigtal fietsen kon kiezen, maar ondanks het feit dat City-Bikes vooral haar eigen merk Spirit aanbiedt, hebben ze er toch ruim 100 voor je klaarstaan. Overigens is het aanbod van andersoortige damesfietsen al net zo uitgebreid.
Nu heeft mijn vrouw, net als ikzelf trouwens, de merkwaardige tik dat onze eerste indruk van een fiets niet direct gericht is op de praktische waarde van een fiets, maar op de esthetische. Dat houdt in dat we eerst kijken hoe de fiets er uitziet en pas dan gaan onderzoeken of het wel aan onze verdere eisen voldoet.
Wat opvalt is dat de damestransportfietsen voornamelijk gebaseerd zijn op één model: verlaagde bovenstang die er voor zorgt dat de stabiliteit van de fiets behouden blijft en een bagagedrager voor (ook wel voordrager genoemd) en achter.
Er is echter één uitzondering en geen wonder dat het oog van mijn vrouw, trouwens ook van mij, direct daarop viel: de Spirit Easy N3 Plus. Door de enkelvoudige stang krijgt deze damesfiets wel een heel lage instap en het is in te denken dat zoiets voor sommige mensen uitermate handig is. Je vraagt je wel af of dit wel zo stabiel is, maar met de technologie en materialen van tegenwoordig is daar eigenlijk weinig twijfel over.

De uiteindelijke keuze

Aan de linkerzijde staan de diverse variabele eigenschappen aangeduid. Door je keuzes te maken kom je tenslotte uit bij de damesfiets van je dromen. Via het type ‘transportfiets’, de kleur ‘blauw’, ‘3’ voor het aantal versnellingen en ‘handremmen’ viel de uiteindelijke keuze op de Spirit Cargo Plus N3 Transportfiets Jeans-blauw 2019. Het is weliswaar één van de duurdere modellen van City-Bikes damesfietsen, maar zelfs €399 voor een goede, nieuwe fiets met dergelijke eigenschappen is nog uitzonderlijk weinig.
De fiets was op voorraad, en mijn vrouw heeft hem besteld. De volgende dag werd het damesrijwiel al geleverd en met wat simpele handelingen rijklaar gemaakt.

Conclusie: Onze ervaring bij City-Bikes

Toegegeven, een fiets bestellen bij een fietswebshop als City-Bikes is de simpelheid zelve en mijn vrouw is uitermate tevreden met het resultaat. Het is natuurlijk altijd even afwachten of er niets kapot gaat en hoe dat afgehandeld wordt, maar we hebben er, gezien de wijze waarop de aankoop en aflevering is geschied, alle vertrouwen in.