Riolering

      Geen reacties op Riolering

De wc, wasbak, douche en misschien ook uw dakgoot hebben allemaal een afvoerpijp. Deze pijp zorgt ervoor dat het water en vuil naar het riool wordt vervoert, daarom heet het een riolering.

 

Rioleringen zijn er dus om te zorgen dat u niet ziek wordt of met natte voeten loopt. Maar wie heeft ze bedacht? Het klinkt misschien gek maar een riolering is al best oud. Sinds ongeveer 3000 voor Christus hebben mensen al een soort riolering. Toen werd afvalwater afgevoerd via overdekte stroompjes naar de hoofdstraat van de stad en hadden de huizen een sanitair vertrek.

 

In de Middeleeuwen was het riool anders, toen waren er open goten langs de wegen waarin het vuil werd vervoerd, dit zorgde voor veel ziekte in die tijd waaronder de pest epidemie.

 

In 1859 kwam het riool dat wij kennen in beeld. Toen is in Londen het eerste buizenstelsel gebouwd voor het vervoer van afvalwater. Maar dit is natuurlijk niet nog steeds het riool wat een groot deel van Europa gebruikt. De buizen zijn groter geworden en de rioolstelsels zijn groter geworden door dat meer mensen in steden begonnen te wonen. En hoe meer mensen hoe meer afval moet worden vervoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *