Scheiden met kinderen

      Reacties uitgeschakeld voor Scheiden met kinderen

Scheiden is niet makkelijk, al helemaal niet met kinderen erbij. Met kinderen moet een scheiding zo goed mogelijk geregeld worden, zodat zij er weinig last van krijgen. Het is een heftige gebeurtenis en er verandert veel voor ze.

Het vertellen

Als eerste moet je alles over de scheiding vertellen aan de kinderen. Het is een van de grootste uitdagingen van de scheiding. Daarom moet je niet te lang wachten, kinderen voelen wanneer er iets niet pluis is. Vervolgens is het kunst om het juiste moment te kiezen. Het is dan de bedoeling dat het in een rustige en veilige omgeving wordt verteld. Natuurlijk is het belangrijk dat je het samen verteld. Als het gesprek begint dan moet je duidelijk en concreet blijven, maar niet teveel ingaan op de details. Na het gesprek geef je de kinderen de ruimte om het te kunnen verwerken. Zo kunnen zij zich voorbereiden op een nieuw leven.

Het verwerken

Natuurlijk moet de scheiding ook verwerkt worden. Dat kan je doen door de kinderen hun nodige ruimte te geven. Ook moet er duidelijk worden gemaakt dat een beslissing is die samen is genomen. Voor scheidingen bestaat er ook een speciale therapie. Mocht jouw kind er moeite mee hebben, dan is het aangeraden om therapie te gaan volgen.

Afspraken

Als alles eenmaal verwerkt is dan is het tijd om te beginnen met de afspraken. Je begint met een omgangsregeling voor de kinderen. In de regeling moeten jullie je allebei goed kunnen vinden maar het moet ook praktisch zijn. Een kind wilt meestal het contact behouden met beide ouders. Dat is goed voor de ontwikkeling. Als het moeilijk is om afspraken hierover te maken dan kan je de hulp van een scheidingsadviseur inschakelen. Die helpt beide partijen om de afspraken op papier te zetten. Met de juiste afspraken krijgen de kinderen duidelijkheid en rust.

Wat moet je niet doen?

Natuurlijk is scheiden heel vervelend maar dat betekent niet dat er ruzie mag worden gemaakt. Zeker niet voor de kinderen! Daarnaast moet je elkaar ook niet gaan zwartmaken, zo denken kinderen dat ze voor iemand moeten gaan kiezen. Dat zorgt voor heel veel druk. Zorg er verder voor dat jullie allebei dezelfde opvoeding aanhouden. Met de juiste grenzen en regels krijgen de kinderen de benodigde veiligheid. Zo zorg je ervoor dat de kinderen niet te veel gaan lijden onder de scheiding.