Shop jij al lokaal?

      Reacties uitgeschakeld voor Shop jij al lokaal?

Het kan je niet ontgaan zijn in het nieuws: steeds meer winkelketens maar zeker ook zelfstandige winkels hebben het moeilijk. Ze kunnen lastig concurreren met veelal buitenlandse winkelketens, die de prijzen enorm laag kunnen houden. En lage prijzen, daar worden we blij van! Maar eerlijk is eerlijk, van mooie merken van eigen bodem en bevlogen winkeliers worden we misschien nog wel veel blijer.

Lage prijzen

We zijn en blijven Nederlanders, en dus is de prijs van een kledingstuk een belangrijke factor. We shoppen graag en veel, maar wel zo goedkoop mogelijk als het even kan. Grote winkelketens die in meerdere landen actief zijn kunnen hier goed op inspelen, zij kunnen op grote schaal hun kleding laten produceren in landen waar de lonen laag zijn. Je vindt dezelfde kledingstukken in winkels over de hele wereld terug, en de kans is groot dat je op een dag iemand tegenkomt die hetzelfde draagt als jij.

Voor de meeste mensen geen probleem, al kijken we ook wel een beetje met pijn in het hart naar die kleinere merken en winkelketens die het niet redden, omdat hun prijzen te hoog bleken te zijn of omdat ze niet goed genoeg inspeelden op de veranderende markt.

Kwaliteit

Naast de hang naar lage prijzen zien we ook een andere trend steeds meer terugkomen: mensen die kwaliteit boven kwantiteit stellen. Zij kopen liever 1 mooi, duurzaam jurkje dat jaren mee kan dan drie exemplaren die je na 1 seizoen weg kan gooien. Een prima ontwikkeling, zeker voor merken die zich op deze manier weten te onderscheiden!

Als je kiest voor kwaliteit en duurzaamheid, en graag wil weten hoe jouw kleding geproduceerd wordt en in contact wil kunnen komen met mensen die je hier passievol over kunnen vertellen, kom je al snel uit bij lokale winkels en merken. En dat zijn er gelukkig nog meer dan genoeg! We hebben in Nederland bijvoorbeeld hele mooie damesmerken die zich vol op de jurkjes hebben gestort. Je kent misschien sisters point wel, aan de naam hoor je al dat we hier met een merk van eigen bodem te maken hebben.

Maar ook het meer internationaal klinkende Smashed Lemon is een merk van eigen bodem. Beide merken vertellen een goed verhaal, komen met een collectie waar vrouwen blij van worden en zijn niet op iedere straathoek te koop. Dat zorgt voor een beetje exclusiviteit, voor mensen die fan zijn en blijven van het merk en ieder seizoen een aantal aankopen doen waar ze jaren plezier van kunnen hebben. Zo kan het dus ook!