Uitleg over de diverse soorten gehoorapparaten

      Reacties uitgeschakeld voor Uitleg over de diverse soorten gehoorapparaten

Er zijn allerlei soorten gehoorapparaten op de markt. En van elke soort kun je weer uit grootte, kleur en uiterlijk kiezen. Zie jij door alle bomen het bos nog? Hieronder staat de belangrijkste informatie op een rijtje. Zo ga je goed voorbereid op zoek naar het beste hoortoestel voor jouw oren.

Wat betekenen de vier kleuren?

Bij een hoortoestel zie je vaak “met 312 batterij” of “met gele batterij” staan. Wat betekent dat? Simpel gezegd zijn er 4 soorten hoortoestel batterijen:

  • 312 oftewel bruin
  • 10 oftewel geel
  • 675 oftewel blauw
  • 13 oftewel oranje

De 312 of bruine batterij is het meest voorkomende type en heeft een levensduur van ongeveer 10 dagen. De gele, blauwe en oranje batterijen gaan 3-8 dagen mee, afhankelijk van hun grootte en merk.

De verschillende soorten hoortoestellen

Hoortoestellen zijn er in alle soorten en maten om zo goed mogelijk aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. Ze worden onderverdeeld in drie basiscategorieën:

  1. achter het oor
  2. in het oor
  3. volledig in het gehoorkanaal

Alle hoortoestellen bestaan uit een microfoon, een versterker/geluidsprocessor, een ontvanger/luidspreker en een batterijhouder.

Achter het oor

Achter het oor of AHO-hoortoestellen zijn groter dan andere typen toestellen, maar ze bieden door hun formaat meer flexibiliteit wat betreft de geluidsweergave. De onderdelen zitten bovenop of achter jouw oor. Op een onderdeel na: het oorstukje. Die zit in jouw buitenoor. Daar creëert hij een akoestische afsluiting die versterkte geluiden naar jouw binnenoor leidt voor meer helderheid en comfort. Dit type is geschikt voor mensen met ernstig gehoorverlies omdat het geluiden tot zes keer luider versterkt dan andere typen toestellen; dit type is echter mogelijk niet geschikt voor mensen met trillende handen omdat het verwisselen van batterijen moeilijk kan zijn.

In het oor

In het oor of IHO hoortoestellen passen in de komvormige ruimte net buiten jouw trommelvlies, bekend als de oorschelp. Dit type toestel is vaak voorzien van diverse functies, zoals ruisonderdrukking, feedback onderdrukking en automatische versterkingsregeling. IHO-toestellen zijn het meest geschikt voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies. Ze bieden namelijk maximale versterking, maar zijn wel discreet.

Volledig in het kanaal

Volledig in het kanaal of CIC-hoortoestellen zijn ongelooflijk klein en vrijwel onzichtbaar omdat ze diep in jouw gehoorgang zitten. Door hun grootte missen ze echter bepaalde functies, zoals directionele microfoons waarmee je beter kunt horen in lawaaierige omgevingen of Bluetooth-connectiviteit waarmee jij audio rechtstreeks van jouw telefoon naar jouw oren kunt streamen. Dit maakt deze hoortoestellen ongeschikt voor mensen die bijna doof zijn.