Vrouwen en het gehoor

      Reacties uitgeschakeld voor Vrouwen en het gehoor

Gehoorverlies komt waarschijnlijk vaker voor dan velen vermoeden. Er zijn meer dan miljoenen mensen in het algemeen getroffen. Met een verhouding van drie tot een, zijn het voornamelijk de mannen die te maken krijgen met dit probleem en dus een gehoorapparaat nodig hebben.

Factoren die het gehoor van vrouwen beïnvloeden

Deze medische conditie kan per individu verschillen, wat betekent dat jouw niveau van horen beter of slechter kan zijn dan iemand anders die aan gehoorverlies leidt. Hoewel mannen meer kans hebben om gehoorverlies te ervaren dan vrouwen, blijkt uit onderzoek dat de hoortoestand van vrouwen in sommige gevallen beïnvloed kan worden door fysieke veranderingen in de rest van het lichaam.

Hieronder staan enkele factoren die in sommige gevallen op een bepaald moment tot gehoorverlies kunnen leiden.

Zwangerschap

Wanneer je zwanger raakt, ervaart je hele lichaam veranderingen die in sommige gevallen ook het gehoor kunnen beïnvloeden. Je zult in dit geval waarschijnlijk plotselinge perceptieve gehoorverlies ervaren, veroorzaakt door veranderingen in het endocriene cardiovasculaire en hematologische systeem, die de bloedsomloop in de cochlea beïnvloeden en een lage geluidsimpact veroorzaken.

Deze situatie is zeldzaam en na een tijdje zul je waarschijnlijk je volledige capaciteit terugkrijgen om al het geluid te horen.

Menopauze

Een andere factor die kan leiden tot gehoorverlies is de menopauze. Vrouwen die dit stadium doormaken, hebben meer kans om hun gehoor te verliezen. Dit vanwege de verlaging van de oestrogeenspiegel, die volgens onderzoekers mogelijk een rol speelt in het gehoorverlies. Het laat zien dat als je geen hormoonvervangende therapie gebruikt, je meer kans hebt om minder goed te horen dan degenen die wel voor therapie kiezen tijdens de menopauze.

Als je gehoorverlies ervaart, kun je beter praten met je arts voordat je hoortoestellen koopt. Gehoorverlies kan een symptoom zijn van een meer gecompliceerd gezondheidsrisico dat mogelijk meer medische aandacht vereist.

Zoals je kunt opmerken, hangt het horen van de gezondheid nauw samen met fysieke veranderingen van het vrouwelijk lichaam. Vooral tijdens de menopauze is het verstandig je gehoor in de gaten te houden. Twijfel je over jouw gehoor? Dan kun je altijd je gehoor laten testen bij Van Boxtel Hoorwinkels.

Leuk feitje! Wist je dat vrouwen over het algemeen beter horen dan mannen? Op Sweet&Spicy lees je er meer over.