Wat is EMDR Therapie?

      Reacties uitgeschakeld voor Wat is EMDR Therapie?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een psychotherapiebehandeling die oorspronkelijk was ontworpen om het leed dat gepaard gaat met traumatische herinneringen te verlichten 

Met EMDR-therapie kan je de toegang de toegang tot en verwerking van traumatische herinneringen en andere ongunstige levenservaringen vergemakkelijken.

Na een succesvolle behandeling met EMDR-therapie worden negatieve overtuigingen geherformuleerd en wordt fysiologische opwinding verminderd. Tijdens EMDR-therapie zorgt de cliënt voor emotioneel verontrustend materiaal in korte opeenvolgende doses. 

Door de therapeut gestuurde laterale oogbewegingen zijn de meest gebruikte externe stimulus, maar er wordt ook een verscheidenheid aan andere stimuli gebruikt, waaronder handtikken en audiostimulatie. Het wordt veronderstelt dat EMDR-therapie de toegang tot het traumatische geheugennetwerk vergemakkelijkt, zodat informatieverwerking wordt verbeterd, met nieuwe associaties tussen het traumatische geheugen en meer adaptieve herinneringen of informatie.

Deze nieuwe associaties zouden leiden tot volledige informatieverwerking. Eliminatie van emotionele nood en ontwikkeling van cognitieve inzichten. EMDR-therapie maakt gebruik van een drieledig protocol:

(1) de gebeurtenissen uit het verleden die de basis hebben gelegd voor disfunctie worden verwerkt, waardoor nieuwe gevoelens open komen te liggen;

(2) de huidige omstandigheden die het trauma veroorzaken, zijn gericht, en interne en externe triggers zijn ongevoelig;

(3) er zijn denkbeeldige sjablonen van toekomstige gebeurtenissen opgenomen om de cliënt te helpen bij het verwerven van de vaardigheden die nodig zijn voor adaptief functioneren.